2009.02.25 07:43

A pretbomba.ro trükk

  Flattr this
 

Az évtized internetes pénzgyára működik Romániában www.pretbomba.ro cím alatt. A cselesen megkomponált árverésen aprópénzért juthatnak hozzá drága elektronikai cikkekhez azok, akik eleget áldoztak a szerencse oltárán, a weblap működtetői mégis megkapják a magukét.

Ahol látszatra minden olcsó

Ahol látszatra minden olcsó

Most néztem be a korábban eladott áruk közé a www.pretbomba.ro-n. Egy LG márkájú, 81 centis, HD-Ready LCD-tévét 64,91 RON-ért vihetett haza valaki, pontosabban GEOMNB. A boltban egy ilyen nincs kétezer lejnél olcsóbban. Nagy lehet az öröm a licitgyőztesnél: van új tévéje tizedáron, elmehet mindenki a fenébe!

Nokia 6500: 22,07 lej
NETFORTUNA egy Nokia 6500 classic-ra tette rá a kezét 22,07 lejért, ez is kábé öt százaléka a telefon bolti árának... és még sorolhatnám.
Persze egyből el kezdett érdekelni, hol éri ez meg a weblap működtetőinek, ígyhát regisztráltam és egyből licitáltam is volna egy épp aktuális árverésen. Egy T5800-as Toshiba laptop árverése épp 3,25 lejnél járt, gondoltam ennyiért megveszem, egye fene azt a kis pénzt.

Egy kis számolgatás
Licitáltam volna, de kiderült, hogy ahhoz credit kell, amihez meg pénz.
Elővigyázatos lévén erre már a szabályzatot is elolvastam, már első olvasatra minden világosnak tűnt: egy percig megy a visszaszámlálás, amikor megjelenik a --:--, az jelenti lejárt az árverés, aki utoljára ajánlott, viheti a cuccot. Ha licitálok ugrik egy credit, ami átlagban 2,5 RON-ba kerül, minden egyes rákínálással 0,02 lejt ugrik az áru ára. Szóval ha kétszer licitálok is, még mindig 10 RON alatt marad a T5800-as ára...
De még ennyiért se nagyon éri meg eladni, internetes boltok 3.000 RON körüli árért kínálják ugyanezt a gépet, úgyhogy számolgatni kezdtem, a már eladott elektronikai cikkek a credit-es rendszert figyelembe véve mennyi pénzt hoztak a pretbomba.ro működtetőinek.

Az egyenlet alkotóelemei:
A kiinduló ár minden esetben 0,99 RON
Egy credit átlagára 2,50 RON
Az áru licitenkénti áremelkedése: 0,02 RON
Eladási ár: termékenként változó
Alapul vett licit, a mostanra lezárult Toshiba T5800-as árverése, ami 27,43 RON-nál ért véget.

Nos: A 27,43-ból kivontam az indulási árat, elosztottam 0,02-vel, hogy kiderüljön hány licitálás történt és ezt a számot megszoroztam a licithez szükséges credit átlagárával, ami képletszerűen így néz ki: [(27,43-0,99):0,02]x2,5.

A piac rideg valósága
Az eredmény 3.305 RON lett, ami azt jelenti, hogy a 3000 lejes laptopot 305 lejes profittal adták el. (Matekes utánaszámolhatnak, jó-e, meg azt is nézzék már meg a képlet helyesen van-e felirva, majd javítsanak ha van mit egy-egy HSZ.-ben)
Az igaz, hogy a szerencsés vevő első ránézésre 27,43 lejért jutott hozzá, de azt csak ő tudja hogy hány 2,5 lejes creditet licitált el míg nyert...
A cikk elején említett 6500 Nokiának még ennél is nagyobb nyereséggel csaptak a farára, a telefon 22,07 lejért kelt el, azaz a balga árverezők 2.635 lejt liciteltek el rá a creditjeikből...
Az LG tévé? Azt meg valójában 7.990 lejért adták el a pretbombások.
Még sok ilyet lehetne sorolni és ha valaki végignézi az épp elérhető eladásokat, akkor az is kiderül, hogy ilyen profit mellett belefér az, hogy 42,5 lejért elkeljen egy 22-es Samsung monitor, vagy 200 lejért odacsókoljanak egy Xbox360 Arcade-ot valakinek. Persze azt már nem is akarom feltételezin, hogy a licitet botok manipulálják, vagy az olcsón elkelt áru magukhoz az oldal működtetőihez jut.

túlterhelten is megy a licit
Valamelyik, ezzel a témával foglalkozó romány nyelvű fórumon egy PHP-guru azt állítja ő tíz percen keresztül annyira túlterhelve tartotta az oldalt, hogy licitelni nem tudott volna az, kit anya szült, ám az árverésre bocsátott áru ára mégis kúszott felfelé, és ebben ő a licitre betanított botok munkáját látja bizonyítottnak. Hmmm, elgondolkodtató...

nem nyerhetsz, csak úgy!
Ja és amit majdnem elfelejtettem:
Az árverés sem úgy működik, ahogy az a szabályzatból első olvasatra tűnik. Nem az nyeri meg az éppen aktuális cuccot, aki az idő lejártakor az utolsó licitelő, hanem az, aki az idő lejártakor nemcsak az utolsó, de egyben az árverés ideje alatt a legtöbb creditet ellicitelő is.
Illetve azon is átsiklik az ember, pedig fontos részlet, hogy nem akkor jár le egy árverés a pretbomba.ro-n, amikor a számláló azt mutatja, hogy --:--, hanem amikor a működtetők által az illető licitre szánt (a felhasználó előtt ismeretlen tartammal bíró), időnek szakad vége.


 

Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 4.1 (az 5-ből). 8 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#tiffsm2024#worldmusic23#zachergaborsm
2024. szeptember 19. csütörtök,
Ma Vilhelmina, holnap Friderika ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Czollner Gyula, Jeremy Irons, Jeremy Jordan, Karafiáth Orsolya, Kossuth Lajos, Majtényi Erik.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások