2009.04.01 11:56

Húsz dolog amire megtanított a válság

  Flattr this
 

Amit a 2008-as év végi sorozatos amerikai bankcsőd előidézett talán nem is világválság. Az ami előtte volt az volt egy torz gazdasági helyzet és ami most van, az a valós állapot!

01.: Sose adósodj el csontig. Ha 100 lejt tudsz havonta törleszteni, dönts 80 lejes törlesztés mellett.

02.: Csak annyit fizess dolgokért, amennyit valójában érnek. Ha korábban egyszobás lakást vettél annyiért, amennyiért most kétszobásat kapnál, hogy érzed magad az új otthonodban?

03.: Dolgoznod KELL! A „fizetett alkalmazott vagyok, a többi nem érdekel” mentalitás oda vezet, hogy te vagy az első az elbocsáthatók listáján!

04.: Semmi értelme hazudnod magadnak és a bankhoz fordulni kölcsönért akkor is ha nincs egy betonbiztos, hosszútávú munkahelyed.

05.: Nem szabad befektetned olyan dolgokba, amiket nem ismersz. Ezt jó lett volna, ha 2008 szeptemberében a Lehmann Brothers-nél is tudják.

06.: Mindig legyen megtakarított pénzed. Hogy ne veszíts el mindent, ha elbocsátás esetén egy hónapon belül nem találsz magadnak munkát.

07.: Japán jenben és svájci frankban ne vegyél fel hitelt. Soha. Az exotikus devizák mindig kiszámíthatatlanok.

08.: Amikor a kofa piacra megy, a tojásokat nem teszi mind egy kosárba. Ha befektetsz te se egy helyen tartsd a pénzed. Nem is nyersz akkorát, de a bukta sem ver annyira földhöz...

09.: Nem alapozz jövőbeni fizetésemelésekre és ingatlan, vagy részvény-érték növekedésekre, tévében, újságban olvasott hipotézisekre.

10.: Ha van egy kisvállalkozásod, feljeszd azt lassan és ésszel, ne spekulálj, ne számolj automatikus árváltozásokkal, ne várj konkurencia-mentes környezettel, se feneketlen zsebű ügyfeleket.

11.: Sok olyan dolog, ami eddig nélkülözhetetlennek tűnt kiderül hogy igenis nélkülözhető. Ha mindig válság lenne, a kevesebb is elég lenne sok mindenből.

12.: Inkább a jóérzésben és a logikában higgy, mint a két számjegyű növekedést előrejelző szakértőknek.

13.: Ha valakin öltöny van, szakértőnek mondja magát és a helyzet magaslatán áll is, nem biztos hogy neked akar jót!

14.: Senki nem tudhatja a jövőt! Ezért spórolj, ne kockáztass túl sokat, mindig legyen B. terv és mindig legyenek eszközeid.

15.: Ha a bankok a 2008/2009-es válság legsötétebb hónapjaiban is pozitív mérleget zártak és te is ki tudtad fizetni a növekvő részleteket, azt jelenti, hogy nem neked tesz szívességet a bank és hogy amikor gáz van akkor mindenki csak magára gondol.

16.: Mindig és alaposan olvasd el az apró betűs részt és ne hidd el, hogy „Ááá, ez csak formaság!”

17.: Nem kell azt csináld amit mindenki más, és főleg nem kell akkor csináld amikor mondják hogy csináld!

18.: A telhetetlenség nem erény.

19.: Mielőtt cselekszel, mindig gondolkozz. Ez mindenre igaz, de a pénzügyekre főleg!

20.: A megtakarításaidnak mindig csak a felét éld fel. Így jut is marad is!



Értékelés beiktatása folyamatban...
Értékelés: 3.6 (az 5-ből). 5 értékelés.
Klikkelj a megfelelő számú csillagra, hogy értékelhess.


volt/lesz:

#tiffsm2024#worldmusic23#zachergaborsm
2024. szeptember 19. csütörtök,
Ma Vilhelmina, holnap Friderika ünnepli a névnapját.
Küldök neki(k) képeslapot.
A hírességek közül ma ünnepli a születésnapját: Czollner Gyula, Jeremy Irons, Jeremy Jordan, Karafiáth Orsolya, Kossuth Lajos, Majtényi Erik.

A RNB mai RON árfolyama

• SZAVAZZÁ' •

SZERINTED KI A LEGÁLLATABB?















régi szavazások